157291
Book
In basket
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książka Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku jest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim. Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków - miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku. Źródło opisu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5059171/piwo-piotrkowskie-od-drugiej-polowy-xv-do-konca-xviii-wieku
Availability:
Wypożyczalnia Piotrków
There are copies available to loan: sygn. 115786 (1 egz.)
Notes:
General note
Numeracja stron w kierunkach przeciwnych.
Książka wydana w wersji polsko-angielskiej.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 323-334 (wersja polska) i 315-326 (wersja angielska). Indeksy.
Summary, etc.
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książka Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku jest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim. Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków - miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku. Źródło opisu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5059171/piwo-piotrkowskie-od-drugiej-polowy-xv-do-konca-xviii-wieku
Funding information note
Finansowanie: Browar Piotrków
Language note
Tekst równolegle w języku polskim i w przekładzie angielskim.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again