157468
Book
In basket
"Historia polskiego smaku" to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem. Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną. To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów. Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków. W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:" W ziemiańskim dworze", "W przedwojennej Polsce", "Smaki dwudziestolecia". W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX. [Źródło: http://www.empik.com/historia-polskiego-smaku-lozinska-maja-lozinski-jan,p1058437587,ksiazka-p]
Availability:
Wypożyczalnia Piotrków
There are copies available to loan: sygn. 101652 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr.
Summary, etc.
"Historia polskiego smaku" to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem. Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną. To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów. Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków. W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:" W ziemiańskim dworze", "W przedwojennej Polsce", "Smaki dwudziestolecia". W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX. [Źródło: http://www.empik.com/historia-polskiego-smaku-lozinska-maja-lozinski-jan,p1058437587,ksiazka-p]
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again