Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piotrków
(1)
Czytelnia Piotrków
(1)
Wypożyczalnia Bełchatów
(1)
Wypożyczalnia Opoczno
(1)
Autor
Bogdański Paweł
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Zegan Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Dzieci
(2429)
6-8 lat
(1601)
9-13 lat
(1251)
Szkoły wyższe
(1120)
0-5 lat
(869)
Dietetycy
(-)
Młodzież
(843)
Nauczyciele
(693)
Rodzice
(653)
Studenci
(584)
14-17 lat
(478)
Szkoły podstawowe
(456)
Niewidomi
(263)
Szkoły średnie
(248)
Dorośli
(234)
Pedagodzy
(208)
Psycholodzy
(197)
Nauczyciele przedszkoli
(155)
Przedszkola
(141)
Nauczyciele nauczania początkowego
(140)
Niedowidzący
(127)
Szkoły ponadgimnazjalne
(112)
Gimnazja
(108)
Logopedzi
(96)
Szkoły zawodowe
(85)
Terapeuci
(82)
Klasa 3.
(78)
Klasa 1.
(77)
Klasa 2.
(74)
Terapeuci zajęciowi
(74)
Psychoterapeuci
(69)
Klasa 4.
(63)
Nauczanie początkowe
(61)
Słabowidzący
(61)
Nauczyciele języka polskiego
(60)
Klasa 5.
(58)
Klasa 6.
(56)
Menedżerowie
(54)
Dyrektorzy szkół
(50)
Klasa 7.
(47)
Klasa 8.
(43)
Pracownicy socjalni
(39)
Lekarze
(38)
Nauczyciele akademiccy
(36)
Uczniowie
(36)
18+
(35)
Bibliotekarze
(33)
Szkoły ponadpodstawowe
(33)
Szkoły specjalne
(33)
Uczniowie szkół średnich
(33)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(31)
Terapeuci pedagogiczni
(31)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(27)
Wychowawcy klas
(26)
Fizjoterapeuci
(25)
Osoby w wieku starszym
(25)
Nauczyciele szkół podstawowych
(24)
Nauczyciele matematyki
(23)
Pedagodzy specjalni
(23)
Socjolodzy
(23)
Przedsiębiorcy
(22)
Niepełnosprawni intelektualnie
(21)
Wychowawcy małych dzieci
(21)
Psychiatrzy
(19)
Nauczyciele szkół średnich
(18)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(18)
Osoby z niepełnosprawnością intelektualną
(17)
Prawnicy
(17)
Nauczyciele historii
(16)
Kobieta
(15)
Licea
(14)
Pedagodzy szkolni
(14)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(14)
Technikum
(14)
Klasa 1
(13)
Pracownicy naukowi
(13)
Ekonomiści
(12)
Nauczyciele geografii
(12)
Uczniowie ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
(12)
Dziennikarze
(11)
Klasa 4
(11)
Nauczyciele języków
(11)
Doradcy zawodowi
(10)
Klasa 3
(10)
Nauczyciele biologii
(10)
Policjanci
(10)
Pracodawcy
(10)
Arteterapeuci
(9)
Poziom podstawowy
(9)
Pracownicy samorządowi
(9)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(9)
Klasa 5
(8)
Klasa 8
(8)
Nastolatki
(8)
Nauczyciele chemii
(8)
Nauczyciele muzyki
(8)
Pediatrzy
(8)
Poziom średniozaawansowany
(8)
Pracownicy oświaty
(8)
Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
(8)
Adwokaci
(7)
Temat
Choroba Hashimoto
(2)
Otyłość
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Żywność
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Anoreksja
(1)
Artretyzm
(1)
Bulimia
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Choroba zwyrodnieniowa stawów
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby oczu
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
E-zdrowie
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Farmakokinetyka
(1)
Farmakoterapia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie otyłości
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Normy żywienia
(1)
Nowotwór
(1)
Odchudzanie
(1)
Odżywianie
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Poradnictwo psychologiczne
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Psychodietetyka
(1)
Ratownictwo medyczne
(1)
Regulacja emocji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Suplementy diety
(1)
Technologia żywności
(1)
Tkanka tłuszczowa
(1)
Witaminy
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Wywiad motywujący
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zaburzenia seksualne
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Psychologia
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa dr hab. n. społ. Anna Brytek-Matera. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami Metody leczenia otyłości Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach. Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss, Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza. źródło opisu: https://pzwl.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piotrków
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 113523 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Opoczno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34930 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności: Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta Sposoby ograniczania marnowania żywności Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bełchatów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38241 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik, który w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych standardów farmakoterapii i leczenia bariatrycznego. Stanowi pełen obraz wyzwań związanych z postępującą chorobą otyłościowa uzupełniony praktycznymi uwagami licznych specjalistów m.in.: endokrynologów, diabetologów, kardiologów, hipertensjologów, gastroenterologów, hepatologów, psychiatrów, dermatologów, lekarzy chorób zakaźnych, seksuologów, którzy odnoszą się do poszczególnych powikłań i zagrożeń związanych z otyłością. Unikatowa forma publikacji wynika również z faktu zaangażowania w jego opracowanie wszystkich członków zespołu terapeutycznego zajmującego się leczeniem otyłości tj. lekarza, dietetyka, fizjoterapeuty i psychologa. Zawartość merytoryczna książki oparta jest na standardach diagnostycznych i terapeutycznych uznanych towarzystw medycznych, znajduje też odzwierciedlenie w aktualnej światowej literaturze, spełnia wszystkie kryteria zgodne z duchem Evidence Based Medicine. Podręcznik ma patronat Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Rekomendowany jest wszystkim profesjonalistom zajmującym się leczeniem otyłości, osobom zainteresowanym podnoszeniem swoich kwalifikacji zawodowych oraz studentom. Źródło opisu: https://pzwl.pl/Otylosc-i-jej-powiklania,164970549,p.html?gad=1&gclid=EAIaIQobChMIr-GNv8PW_wIVpgqiAx1vmAv6EAAYASAAEgL6DfD_BwE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piotrków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 114989 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej